16-jarige Davies schrijft geschiedenis voor Canadees elftal op Gold Cup

In de Verenigde Staten is vrijdagavond de CONCACAF Gold Cup van start gegaan. De eerste twee groepswedstrijden stonden op het programma in Harrison, New Jersey.

Het openingsduel werd gelijk een heuse kraker en wel tussen Canada en Frans-Guyana, dat voor het eerst van de partij is op het Noord en Centraal-Amerikaanse kampioenschap - dat Frans-Guyana stiekem in Zuid-Amerika ligt mag de pret uiteraard niet drukken.

Verdediger Dejan Jankovic opende na een klein half uur de score voor Canada, zijn eerste interlandgoal. Op slag van rust maakte ook Scott Arfield zijn eerste treffer in de Canadese ploeg: 2-0.

Een kwartier na rust schreef de pas 16-jarige Alphonso Davies geschiedenis. De in Ghana geboren tiener van de Vancouver Whitecaps mag sinds vorige maand voor Canada uitkomen en debuteerde als jongste speler ooit in een oefenduel met Curaçao.

Tegen Frans-Guyana gaf bondscoach Octavio Zambrano hem direct een basisplek en het vertrouwen werd beloond: Davies snelde weg van de verdediging en zette Canada op 3-0, waarmee hij de jongste speler ooit werd die voor Canada scoorde.

Roy Contout en Sloan Privat wisten Frans-Guyana enigszins verrassend terug in de wedstrijd te brengen door tien minuten later binnen een goede anderhalve minuut van elkaar te scoren. Het was echter niemand minder dan de 16-jarige Davies die de wedstrijd kort voor het einde definitief op slot gooide: 4-2.

Het andere duel in groep A was wat minder aantrekkelijk. Marco Ureña maakte namens Costa Rica de enige treffer tegen Honduras: 1-0.

De goals van Frans-Guyana - Canada (Bron: YouTube)