'Regels voor redding bootmigranten hoognodig'

De gedragscode die Italië opstelt voor hulporganisaties die bootmigranten redden bij Libië moet er snel komen. De EU-ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie willen "duidelijke regels", zeiden ze donderdag in de Estse hoofdstad Tallinn. Bereidheid om havens open te stellen om Italië te ontlasten is er niet.

Hulporganisaties worden ervan beschuldigd een soort veerdienst voor de kust van Libië op touw te hebben gezet. Zij zouden hiermee mensensmokkelaars, die steeds wrakkere bootjes met weinig brandstof inzetten, in de kaart spelen.

De bewindslieden verwelkomden het actieplan dat de Europese Commissie dinsdag presenteerde om de migratiestroom via de Middellandse Zee te beteugelen. Italië kreeg steun toegezegd, maar concrete toezeggingen voor hulp kwamen er nauwelijks.

Duitsland en Frankrijk zegden eerder deze week wel toe extra migranten uit Italië over te nemen. Volgens justitieminister Stef Blok doet Nederland op dit vlak al veel. ,,Gewoon meer havens openstellen zal het probleem niet oplossen", liet hij verder optekenen.

'Regels voor redding bootmigranten hoognodig'
'Regels voor redding bootmigranten hoognodig' (Foto: ANP)