Stierenrennen Pamplona van start

Vanaf vandaag zijn de traditionele 'Las fiestas de San Fermín' (de feesten van de heilige Fermín) weer begonnen. Deze dagen staan voornamelijk bekend om het zogenaamde 'encierro' (stierenrennen), hierbij wordt er door duizenden 'waaghalzen' vóór en tussen de stieren over 900 meter afgezette straat naar de arena gerend. De route naar de arena toe bestaat uit veelal klinkerwegen die afgezet zijn met houten hekken waarachter mensen kunnen toekijken of wegspringen voor de stieren.

Eenmaal in de arena aangekomen nemen de stieren het, in een oneerlijk gevecht, op tegen een of meerdere toreadors waarbij de stieren het niet zullen overleven.

Doordat het voor de stieren nooit positief afloopt is het jaarlijkse festijn al jaren een bron van frustratie voor dierenactivisten. Zij pleiten voor een andere invulling van het feest waarbij de stieren niet hoeven te lijden, of zelfs helemaal geen rol meer spelen.

Jaarlijks gebeuren er meerdere ongelukken met deelnemers die niet op tijd weg kunnen springen voor de aanstormende stieren.

Stierenrennen in Pamplona weer van start (Foto: ANP)
Stierenrennen in Pamplona weer van start (Foto: ANP)