Arabische landen handhaven boycot Qatar

Ministers uit Arabische landen die zijn verwikkeld in een conflict met Qatar, handhaven hun strafmaatregelen tegen de Golfstaat. "De politieke en economische boycot gaat door tot Qatar zijn beleid ten goede aanpast", zei de Saudische minister Adel al-Jubeir (Buitenlandse Zaken) woensdag op een persconferentie.

De bewindsman overlegde woensdag in Caïro met collega's uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Egypte en Bahrein over het conflict, dat vooralsnog muurvast lijkt te zitten. De Egyptische minister Sameh Shoukry stelde dat Qatar heeft gereageerd op de eisenlijst van de Arabische landen, maar dat die reactie "overwegend negatief was en geen inhoud had".

De landen hebben een maand geleden de economische en diplomatieke banden met Qatar verbroken. Ze stelden dertien eisen. Ze willen onder meer dat de regering in Doha minder nauwe diplomatieke betrekkingen onderhoudt met aartsrivaal Iran en nieuwszender Al-Jazeera sluit.

De Qatarese minister Mohammed bin Abdulrahman al-Thani (Buitenlandse Zaken) stelde woensdag dat Saudi-Arabië en de VAE de drijvende krachten zijn achter de isolatie van zijn land. "We moeten met die landen in gesprek om uit te zoeken wat de echte problemen en de echte grieven zijn", zei de bewindsman in Londen.

Arabische landen handhaven boycot Qatar
Arabische landen handhaven boycot Qatar (Foto: ANP)