De bitterbal verdeelt Utrecht

Als er een plaats genoemd moet worden waar de plaatselijke politiek nuttig en verantwoord met de binnengeharkte belastingcentjes om gaat, dan zou dat nog wel eens Utrecht kunnen zijn. Of niet. Aanstaande donderdag (=morgen) gaat de gemeenteraad voor de derde en hopelijk laatste keer vergaderen over welke hapjes geserveerd dienen te worden tijdens een zoveelste -door de belastingbetaler gesponsorde- bijeenkomst.

De inzet zijn de bitterballen. De Partij van de Dieren had een motie ingediend waarbij werd voorgesteld dat bij toekomstige vreet- en zuipfestijnen voortaan de helft van de bitterballen vegetarisch zouden zijn. An sich geen slecht voorstel, hoewel 50-50 misschien een ietwat scheve verhouding is. Hier werd bloedserieus over gestemd. Uiteraard vonden de Hamasvrienden van GroenLinks dit een geweldig idee. Verrassend was echter dat de plaatselijke Democraten van D66 eveneens voor stemden.

Niets aan de hand, zou je denken. Dit is immers de uitkomst van het democratische proces. De vega-hapjes hadden een duidelijke meerderheid.

Maar zo werkt het helaas niet in de politiek. De Domstedelijke VVD lijkt democratie alleen leuk te vinden wanneer het ze zichzelf goed uitkomt. Het lijkt een beetje op de manier waarop de landelijke fractie bijvoorbeeld op onwelgevallige uitkomsten van referenda reageren; men gaat draaien, saboteren en gooit de kont tegen het krib.

Dit gebeurde vanzelfsprekend ook in Utrecht. De Liberalen voelden zich om een of andere reden in hun vrijheid aangetast. Donderdag komt men met een tegenvoorstel, die het eerder genomen besluit weer moet terugdraaien, want: ''iedereen moet toch zelf weten of hij of zij een bitterbal eet'.

De VVD'ers zien de bitterballenrel als een principiële kwestie. De balletjes zijn doodsbenauwd dat de PvdD in de toekomst het idee gaat krijgen om andere leuke dingen te verbieden. Hierbij moet je denken aan dingen zoals autorijden, een barbecue in de hens zetten of vuurwerk afsteken.

Toen de liefhebbers van lekkere dieren enkele weken geleden met het voorstel kwamen, liet de VVD-fractie acuut een schaal bitterballen aanrukken. De PvdD liet de tot ronde kroket verwerkte lijken voor wat het was, maar zowel GroenLinks als D'66 namen het er gretig van. Toch weerhield dit beide partijen niet om bij de stemming te kiezen voor een keuze.

Volgens D66-opperhoofd Klaas Verschuure, laat de VVD met haar tegenvoorstel zien dat men de democratie niet serieus neemt. "De VVD doet net alsof je met dit voorstel geen bitterbal meer mag eten. Ik heb fractieleden die vlees eten, vis eten, maar ook kaas of groente. Met dit voorstel maak je het juist mogelijk dat er voor iedereen keuze is: Omnivoor en echt liberaal. Wij stemmen dan ook allemaal tegen het voorstel van de VVD", laat de fractievoorzitter weten.