Bergkamp: "Er zijn spelletjes gespeeld"

Peter Bosz vertrok na één jaar al weer als hoofdtrainer van Ajax. Dennis Bergkamp heeft begrip voor zijn vertrek, maar voor de reden waarom niet. "Ik weet dat het de ambitie van Peter was ooit in de Bundesliga te werken. Dan is het logisch dat je toehapt wanneer één van de grootste clubs uit die competitie zich meldt", vertelde Bergkamp in gesprek met Voetbal International. 

"Wat ik níet begrijp zijn de redenen die ik las. Als je met je ploeg net een Europese finale hebt gespeeld en je hebt geen enkele indicatie over een mogelijk vertrek gegeven; wat is dan opeens het grote probleem? De ene dag zet je de verhoudingen met Ajax op scherp, de volgende dag blijkt er belangstelling van een Europese topclub. Dat is me net iets te toevallig. Dat kun je niet los zien van elkaar. Dan zijn er spelletjes gespeeld."

De verstandhouding tussen Bosz en zijn assistent Hendrie Krüzen met de rest van de technische staf zou verre van optimaal zijn geweest. "De ochtend van de dag waarop het vertrek van Bosz bekend werd, las ik in sommige kranten omschrijvingen als 'spijkerhard conflict' en dat hij verjaagd zou zijn bij Ajax. Kom op, zeg. Ik kan je verzekeren dat deze versie van het verhaal niet bij de clubleiding vandaan komt. Ik loop iets te lang mee om dit soort spelletjes niet te doorzien. Ik weet hoe de hazen lopen."

"Wij waren verbaasd over het gewicht dat opeens aan de meningsverschillen met Peter werd gehangen. Alsof er een bom was gebarsten. Pure waanzin. Ik ben inmiddels bedaard, de scherpste emoties zijn bezonken. Maar het gevoel dat er spelletjes zijn gespeeld zit nog in me. Het is zó onjuist hoe het is gegaan, zó jammer. Het strookt totaal niet met hoe ik zelf in mijn werk en in het leven sta."

"ls het echt allemaal zo ernstig was, dan had Bosz er toch wel eerder een halszaak van gemaakt? Of dan had de clubleiding toch wel ingegrepen? Het is een enorm lulverhaal geworden. Om niks. Ik weet niet beter dan dat we prima hebben samengewerkt. En mooie dingen hebben meegemaakt. Nu ben ik echter in de kranten afgeschilderd als iemand met wie niet valt samen te werken. Die suggestie werd naar mijn idee gewoon gewekt om de overstap naar een andere club te rechtvaardigen. Dat deugt niet. Dan kom je aan mijn ziel. En dan bijt ik van me af", aldus Bergkamp.