Britten willen bij EU blijven

Dat bij verkiezingen of referenda de waan van de dag of het onderbuikgevoel regeert in plaats van het verstand, lijkt een peiling van de Britse krant The Independent te bewijzen. Met de wijsheid van nu in het achterhoofd zou het gros van de eilandbewoners ervoor kiezen om binnen de EU te blijven.

Zoals gewoonlijk komt spijt na de zonde, Niet minder dan 54 procent van de Britten zou bij een nieuw referendum over een eventuele Brexit ervoor kiezen om gewoon bij de grote, gezellige Europese familie te blijven. Van de Brexiteers die eerder het verlaten van de Europese zone een goed idee vonden, is 58 procent bereid te betalen om hun EU-rechten te mogen behouden. Vier van de vijf tegenstemmers zouden hetzelfde doen. In totaal, dus zonder rekening te houden met eerder stemgedrag, is 68 procent van de theedrinkers genegen om te dokken om maar de voordelen van het EU-burgerschap te behouden, indien de Brexit er daadwerkelijk zou komen.

Slechts 46 procent van de ondervraagden staat nog steeds achter de Brexit.

Een op de tien van de personen die eerder nog aangaven dat Brittannië ook op economisch en politiek gebied een eiland moet worden, zou nu 1000 pond (1139 euro) of meer neerleggen om het spreekwoordelijke kind met Europese rechten niet met het badwater weg te gooien. Vooral 18- tot 24-jarigen voelen zich meer verbonden met het continent. Een overtuigende 85 procent van hen wil het EU-burgerschap behouden, zodra Verenigd Koninkrijk vaarwel zegt tegen haar voormalige vrienden. Ongeveer 10 procent van de ondervraagden staan achter de conservatieve koers die de regering nu hanteert. Hierbij zouden de Britten volledig op zichzelf aangewezen zijn na de Brexit.

Het onderzoek werd gedaan door Michael Bruter, professor politieke wetenschappen en Europese politiek aan de London School of Economics. "Dit is een symbolische kwestie die ook verband houdt met de gevoelens van het volk. We wilden deze studie verrichten om te achterhalen wat mensen erover denken nu de onderhandelingen nog aan de gang zijn", vertelt de professor.