Portugal wint troostprijs ten koste van Mexico

Portugal is derde geworden op de Confederations Cup. De ploeg won de troostfinale met Mexico met 2-1.

Portugal moest het zoals verwacht stellen zonder Cristiano Ronaldo. De sterspeler van Real Madrid verliet Rusland om bij zijn pasgeboren tweeling te zijn. Zonder Ronaldo kon Portugal nauwelijks een vuist maken tegen Mexico.

Andersom was het ook niet al te best. Portugal had al vroeg op voorsprong kunnen komen, maar André Silva miste vanaf elf meter. De penalty kwam tot stand nadat een overtreding van Rafael Marquez werd bestraft op basis van de videoscheidsrechter. Aanvankelijk leek Marquez vrijuit te gaan.

Mexico kwam vroeg in de tweede helft op voorsprong en leek het daarna niet meer weg te geven. De eigen goal van Neto, die voortkwam uit een laag schot van Javier Hernandez, leek allesbeslissend te worden, zeker omdat Portugal daarna steeds verder inzakte.

Onder meer Barcelona-middenvelder André Gomes werd nog binnen de lijnen gebracht, terwijl nieuwbakken PSV'er Hiving Lozano aan de andere kant minuten maakte. De grootste kans voor Portugal was van Gelson Martins die zijn inzet zag gekeerd door Guillermo Ochoa.

De klok tikte de negentig minuten aan toen Pepe ineens als een duveltje uit een doosje de gelijkmaker forceerde. Hij tikte van dichtbij met een soortement karaktetrap tegen de bal aan voor de 1-1.

Tijdens de verlenging trok Portugal de wedstrijd naar zich toe. De ploeg mocht vanaf elf meter aanleggen, nadat Miguel Layun de bal in het strafschopgebied tegen zijn arm kreeg. André Silva bleef vervolgens rustig en schoot Portugal naar 2-1.

Daarmee leek het niet meer mis te kunnen gaan voor de Portugezen, maar het werd nog spannend toen Nelsinho met zijn tweede gele kaart het veld moest verlaten. Hierdoor brak er een spannend laatste kwartier aan, waarin Mexico op zoek ging naar de gelijkmaker. Een rode kaart voor Raul Jimenez zorgde er echter voor dat ook Mexico met tien man verder moest, waardoor er al snel niet meer sprake was voor een voordeel.

Via Hector Herrera waren de Mexicanen dicht bij een late gelijkmaker, maar Rui Patricio bracht redding. Hierdoor bleef het 2-1 en eindigen de Portugezen de Confederations Cup als nummer drie.