Jeugdbasketballers vicewereldkampioen 3x3

De Nederlandse jeugdbasketballers hebben het wereldkampioenschap 3x3-basketbal bij de jongens tot 18 jaar als tweede afgesloten. In de WK-finale werd in het Chinese Chengdu verloren van België. De Nederlandse dames werden in de groepsfase uitgeschakeld.

Maik Bouwer, Calvin Paulina, Reva Tholel en Boyd van der Vuurst de Vries waren als eerste geplaatst en kenden een sterk toernooi. In de groepsfase werd gewonnen van Turkmenistan (18-12), de Filipijnen (13-10), Polen (21-11) en Israël (21-16). Roemenië werd in de kwartfinales met 17-13 verschalkt, waarna Nieuw-Zeeland in de halve eindstrijd de tegenstander was.

De Nieuw-Zeelanders probeerden Nederland met een haka te intimideren, maar het Nederlandse kwartet trok zich er geen reet van aan en bleef gewoon in een cirkeltje staan, de Nieuw-Zeelanders volledig negerend, alvorens ze met 18-10 op te rollen. Het verrassend sterke België bleek echter een maat te groot en met een dikverdiende 17-12 overwinning pakten onze zuiderburen de wereldtitel.

Voor Paulina was er overigens nog een troostprijs: hij won de shoot-outcontest.

De avondsessie in Chengdu, met vanaf ongeveer 2:30 uur de finale tussen Nederland en België (Bron: YouTube)