Mir pakt vijfde overwinning in Moto3-seizoen

Joan Mir heeft de Grand Prix van Duitsland in de Moto3 gewonnen, zijn vijfde overwinning van het seizoen. Op de Sachsenring was de Spanjaard de sterkste in de slotfase, waar tot de laatste bocht gevochten werd.

Mir pakte bij de start vanaf plek twee de leiding, voor Marcos Ramirez, Tony Arbolino, polesitter Aron Canet en Romano Fenati. Bo Bendsneyder kende geen beste start en zakte vanaf plek acht een aantal posities weg. Al na een ronde was duidelijk dat we geen grote kopgroep moesten verwachten, want het veld werd redelijk uit elkaar geslagen, met Fenati, Mir, Ramirez, Arbolino en Nicolo Bulega als leiders.

Na vijf ronden was de initiële chaos wat weggezakt en was de rangorde duidelijk: de vijf reden op kop, daarachter reed een grote groep strijdend om plek zes, met Phillip Öttl en Darryn Binder op kop en ook Bendsneyder die de aansluiting gevonden had. Met acht ronden te rijden moesten Arbolino en Bulega hun drie medekoplopers laten gaan, terwijl Öttl wegreed uit de grote groep daarachter.

Voor de piepjonge Arbolino eindigde de race daar: hij werd met een 'highsider' van de motor geslingerd en viel vol op zijn achterwerk. Öttl schoof zo op naar plek vijf, terwijl de groep daarachter, waar ook Canet inmiddels weggevallen was, aangevoerd werd door niemand minder dan Bendsneyder. 

In de slotronde opende Fenati de aanval en de Italiaan pakte de leiding, maar dat hield hij niet vol. In de laatste bochten ging Mir er voorbij en de Spanjaard reed zo wederom naar de zege, voor Fenati en Ramirez, die zijn eerste podiumplek pakte. Bulega en Öttl eindigden op plaats vier en vijf, Enea Bastianini won de strijd om de zesde plek, waar de Belg Livio Loi nog net voorbij Bendsneyder ging, die wel een nette achtste plek pakte.