'Afgehakte stijve lul van opgehangen misdadiger tentoongesteld'

Het Viktor Wynd Museum of Curiosities, Fine Art & Natural History in Londen zegt een vrij opvallend stuk aan de collectie toegevoegd te hebben, wat men naar verluidt voor 2500 pond per jaar huurt. Het gaat om een penis en niet zomaar één: een Engelse misdadiger zou in de 18e eeuw van zijn bijna 18cm lange stijve piemel ontdaan zijn terwijl hij werd - of nadat hij was - opgehangen.

"De penis is verwijderd van een Engelsman uit de 18e eeuw die is opgehangen", aldus curator Viktor Wynd. "Mensen die opgehangen werden kregen bijna altijd een erectie, vanwege het gebrek aan zuurstof dat naar de hersenen ging", legt hij uit, een principe wat ook bij wurgseks nog wel eens toegepast wordt, zij het iets vrijwilliger dan bij de Engelsman.

Bij een erectie bleef het overigens niet voor de sukkels die misdaden pleegden en daarvoor werden opgehangen: "Meestal kregen ze ook een zaadlozing. Er zijn volgens mij vrij veel van dergelijke penissen van misdadigers gemummificeerd, maar dat is de enige die ik daadwerkelijk gezien heb."

Volgens Wynd ging het forse kleinood al jaren rond in privécollecties en zou schrijver Oscar Wilde een groot fan zijn geweest. Wynd schat de waarde van de mummiepiemel op zo'n honderdduizend pond. In diverse culturen schrijft men aan dergelijke zaken overigens allerlei krachten toe. Zo zijn er de 'Hands of Glory': de gemummificeerde handen van opgehangen misdadigers, die erg krachtig zouden zijn. 

Overigens is de echtheid van de penis niet vastgesteld door een historicus, dus mogelijk nemen we het verhaal maar met een korreltje zout. Het genoemde museum is in elk geval een prima plek voor een gemummificeerde mummielul, want er staan wel meer rare dingen: van oeroude Chinese seksspeeltjes en de schedel van een 'cyclops' tot een potje poep van Amy Winehouse. Je moet het maar willen zien...