Corbyn ontslaat Brexit-weigeraars

De Britse Labourleider Jeremy Corbyn heeft drie leden van zijn schaduwkabinet ontslagen omdat ze tegen zijn opdracht in voor een amendement stemden om het Verenigd Koninkrijk na de Brexit in de Europese Economische Regio te houden. Een vierde nam zelf ontslag. In totaal stemden vijftig Labour-lagerhuisleden voor. Corbyn wilde dat ze zich van stemming onthielden.

Het ontslag maakt twee dingen duidelijk: de Labourpartij is nog steeds verdeeld over wat er na de Brexit moet gebeuren. Ook is er voor Britten die hier vorig jaar tegen stemden, niet echt een realistisch alternatief meer over. Zowel de Conservatieven als Labour scharen zich namelijk achter de zogeheten harde Brexit-variant: het doorsnijden van alle EU-banden.

Verschil is er wel: Labour acht het onwaarschijnlijk maar wel mogelijk dat het land als uitkomst van de Brexit-onderhandelingen in de single market blijft. Voor de Conservatieven is dit op voorhand uitgesloten.

Beide partijen willen de best mogelijke toegang tot die markt, zonder er formeel in te zitten. De voornaamste reden is dat dit als voorwaarde het vrije verkeer van arbeid heeft. Maar de EU verlaten zonder deal, waar de Conservatieven mee dreigen, wil Labour niet.

Verkiezingen
Het succes van Labour bij de verkiezingen eerder deze maand, waarbij premier Theresa May haar meerderheid verloor, wordt deels toegeschreven aan stemmers die tegen een harde Brexit zijn. Corbyn lijkt echter de juiste politieke keuze te hebben gemaakt door zich achter die variant te scharen: hij wist hiermee vermoedelijk pro-Brexit stemmers terug te winnen uit de zogeheten Labour heartlands.

Corbyn speelde vorig jaar een halfbakken rol in de Remain-campagne, wat nauwelijks verrassend was omdat de 68-jarige socialist de langstzittende Euroscepticus in het Lagerhuis is. Hij wijst de EU af omdat dit in zijn ogen een neo-liberaal project is waarbinnen de gewone arbeider de klos is.

Maar het ontslag van zijn schaduwministers komt Corbyn wel op kritiek te staan, omdat hij in zijn lange Lagerhuisloopbaan zelf honderden malen tegen de partijlijn in stemde.

Update 20.25 uur
De Labour-rebellen zeggen door te zullen vechten. Volgens hen is het officiële partijstandpunt nauwelijks te onderscheiden van dat van de Conservatieven. Het gewraakte amendenment kreeg steun van 101 Lagerhuisleden, maar nog minstens 40 andere Labour-parlementariërs zouden het te vroeg hebben gevonden om voor te stemmen.

De rebellen willen het de regering lastig maken door samen te werken met de LibDems, de Schotse nationalisten en afvallige Conservatieven, meldt de BBC. Vermoedelijk hopen ze dat naarmate de Brexit-onderhandelingen vorderen en er meer duidelijk wordt, steeds meer Conservatieven er ook oren naar hebben toch in de single market te blijven.

De regering-May heeft samen met de Noord-Ierse DUP een krappe meerderheid van 327 zetels in het 650 zetels tellende Lagerhuis. Onder meer omdat de Noord-Ierse republikeinen van Sinn Féin weigeren trouw te zweren aan de koningin en hun plek niet innemen, heeft May in de praktijk echter een meerderheid van 13 zetels. Hoewel nog steeds vrij krap zal het daardoor een lastige opstand worden.