Politie terug naar het ouderwetse bonnenboekje

De politie kan geen bonnen uitschrijven omdat er een internetstoring is. Agenten kunnen niet inloggen op hun computers en het systeem waarmee bonnen kunnen worden geschreven. Dat heeft een woordvoerder van de politie gemeld aan het AD.

Wanneer een agent een bon wil uitschrijven wat niet lukt en belt naar de servicedesk, krijgt deze te horen dat dat komt door "een internetstoring". Daardoor zijn verschillende onderdelen niet bereikbaar zoals de MEOS-app, via deze app worden de bonnetjes uitgeschreven, wat ooit gebeurde met een bonnenboekje en een pen. Ook kunnen zij via dat systeem kentekengegevens en persoonsgegevens controleren. Marten Schwandt, een woordvoerder van de politie meldt dat "zij onthand zijn", hij benadrukt wel dat er agenten actief op straat zijn, maar deze kunnen geen gebruik maken van de app om bonnen uit te schrijven. "We moeten nu creatief zijn. Het is niet zo dat agenten helemaal geen bonnen kunnen uitschrijven." Zo komt het bonnenboekje en de pen tevoorschijn. Toch heeft niet elke agent een ouderwets bonnenboekje en pen bij de hand, wellicht heb je vandaag geluk als je een regel overtreedt.

De oorzaak van de storing is een technisch probleem binnen de ict van de politie, het heeft niet direct te maken van de wereldwijde cyberaanval van gisteren, waarbij een gijzelvirus websites van bedrijven in beslag neemt waarvan talloze bedrijven slachtoffer zijn. Als maatregel heeft de politie de eigen ict beveiligd, waardoor de website politie.nl niet goed functioneert. Daardoor kunnen digitale aangiftes niet of veel later pas aankomen. Het is nog onbekend hoe lang de storing duurt.