OM hoeft geen werk te maken van Zwarte Piet

Justitie hoeft geen strafzaken te beginnen over Zwarte Piet. Het gerechtshof in Amsterdam heeft een verzoek daartoe afgewezen. Stichting Nederland Wordt Beter wilde via de rechter vervolging afdwingen van diverse partijen die Zwarte Pieten laten zien, zoals omroep NTR, gemeenten waaronder Gouda en winkelbedrijven als Hema, Blokker en Albert Heijn.

Het Openbaar Ministerie (OM) had eerder al besloten niet tot vervolging over te gaan. Nederland Wordt Beter deed twee jaar geleden aangifte namens honderden mensen die de helper van Sinterklaas een discriminerend en beledigend stereotype vinden. Via een zogeheten artikel 12-procedure hoopten de activisten het OM alsnog tot actie te dwingen, maar het hof gaat daar dus niet in mee.

De rechters oordelen dat de aangifte zo algemeen is geformuleerd dat er geen strafbare feiten uit afgeleid kunnen worden. Daarnaast legt het hof in het woensdag gepubliceerde vonnis uit dat de maatschappelijke discussie over Zwarte Piet en zijn uiterlijk nog volop gaande is.

OM hoeft geen werk te maken van Zwarte Piet
OM hoeft geen werk te maken van Zwarte Piet (Foto: ANP)