Harde kritiek OVV na dodelijk schietongeluk

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) uit harde kritiek op Defensie na het dodelijke ongeval in Ossendrecht bij een schietoefening vorig jaar. De leiding is niet op een professionele manier omgegaan met de veiligheid van het personeel. De raad maakt zich zelfs zorgen in hoeverre het ongeluk kenmerkend is voor de veiligheidscultuur binnen de hele organisatie. Dat staat in een woensdag gepubliceerd rapport van de OVV over het ongeluk.

Een aantal van de conclusies was al uitgelekt. Zo vond de oefening plaats in een ongeschikt en niet gekeurd schiethuis. Een instructeur in opleiding werd gevraagd de gevechtsschietoefening te begeleiden. Dat gebeurde zonder persoonlijke begeleiding tijdens de oefening, zonder gekwalificeerde instructeurs en zonder toezicht. Ook was er geen lesmateriaal en geen adequate veiligheidsanalyse.

Door het ongeluk kwam een 35-jarige instructeur in opleiding om het leven toen hij werd getroffen door meerdere kogels op de oefenlocatie van de Politieacademie in Ossendrecht. De OVV beveelt Defensie aan op korte termijn een eigen schiethuis te bouwen.

Harde kritiek OVV na dodelijk schietongeluk
Harde kritiek OVV na dodelijk schietongeluk (Foto: ANP)