Asscher zegt nee tegen het motorblok

PvdA-leider Lodewijk Asscher heeft informateur Herman Tjeenk Willink dinsdagmiddag laten weten dat zijn partij niet beschikbaar is om een kabinet te vormen met VVD, CDA en D66. Daarmee maakt hij de weg vrij voor de ChristenUnie.

Het 'motorblok' van VVD, CDA en D66 heeft een vierde partij nodig om in beide Kamers tot een meerderheid te komen. Alleen de PvdA en ChristenUnie waren nog over. SP wil niet met de VVD en met GroenLinks liepen de onderhandelingen eerder stuk.

"Wij gaan niet regeren met het motorblok", zei Asscher na het gesprek. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie krijgt hiermee helderheid. Hij wilde dat van de PvdA horen omdat die partij anders "boven de markt bleef hangen".

Vooralsnog lijkt de partij hiermee woord te houden, aangezien Asscher meteen na de grootste verkiezingsnederlaag ooit zei dat regeren 'niet logisch' zou zijn. Omdat de positie van de PvdA hiermee duidelijk is zal Segers op korte termijn weer bij de informateur mogen langskomen, maar ook met deze partij is een formatie natuurlijk nog geen gelopen koers. In een eerder gesprek bij Edith Schippers liet Alexander Pechtold op doorzichtige wijze blijken geen behoefte aan een dergelijke conservatieve coalitie te hebben.

Asscher zegt 'nee' tegen VVD, CDA en D66
Asscher zegt 'nee' tegen VVD, CDA en D66 (Foto: ANP)