Bosbrand Portugal nog niet onder controle; 62 doden

Bij een zware bosbrand in Portugal zijn zeker 25 mensen om het leven gekomen. De situatie in Pedrógão Grande, dat zo'n 200 kilometer ten noordosten van Lissabon ligt, is volgens de autoriteiten in de nacht van zaterdag op zondag zeer zorgwekkend. Een aantal dorpen is "volledig ingesloten" door de vlammenzee, liet de brugemeester van het gebied in de krant Público weten.

Van de slachtoffers waren er zestien met hun auto's op weg toen ze ingesloten werden door de vlammen. Drie anderen stierven aan rookvergiftiging. Zeker twee personen worden nog vermist. Zo'n twintig gewonden, waaronder zes brandweermannen, zijn in ziekenhuizen opgenomen.

Het vuur brak zaterdagmiddag door onbekende oorzaak uit in de dunbevolkte streek. Het vuur wordt door 260 brandweerlieden bestreden. Zij worden bijgestaan door twee blusvliegtuigen. Sterke wind hindert de bluswerkzaamheden echter.

Update 10:05 uur
Het Portugese ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het officiële dodental zondag van de bosbrand bijgesteld naar 43, eerder werd al gesproken van 39 doden. Volgens de autoriteiten zijn er nog eens 59 gewonden, van wie er vier brandweermannen en een kind slecht aan toe zijn. De brand is nog niet onder controle, er zijn nog vier actieve brandhaarden.

Autoriteiten noemen de situatie in Pedrógão Grande, zo'n 200 kilometer ten noordoosten van Lissabon, zeer zorgwekkend. Premier António Costa liet weten geschokt te zijn door "de omvang van de tragedie''.

Een aantal dorpen is "volledig ingesloten'' door de vlammenzee, liet de burgemeester van het gebied, Valdemar Alves, in de krant Público weten. Hij gaat uit van brandstichting. President Marcelo Rebelo de Sousa bezocht het gebied en sprak van een situatie die "geen gelijkenis'' kent.

Noodtoestand
Zondagmorgen hebben de autoriteiten de noodtoestand uitgeroepen in het getroffen gebied. Vier legereenheden zijn onderweg naar Pedrógão Grande. De militairen worden onder meer ingezet voor de identificatie van de slachtoffers. Tientallen bewoners zijn gevlucht, zij worden opvangen in het plaatsje Avelar.

Er zijn zo'n zevenhonderd brandweermannen bezig om het vuur te bestrijden. In totaal zijn 224 voertuigen bij het blussen betrokken.

Update 11:21 uur 
Volgens Portugese media is het dodental inmiddels bijgesteld naar 57. Het aantal gewonden blijft vooralsnog staan op 59. 

Update 12:15 uur
De autoriteiten in Portugal hebben de oorzaak van de verwoestende bosbrand ontdekt: een blikseminslag. "We hebben zelfs de boom gevonden waar de bliksem is ingeslagen", verklaarde politiechef Almeida Rodrigues. Eerder werd nog aan brandstichting gedacht, maar dat is nu volledig van tafel.

Portugal heeft de hulp ingeroepen van de EU, die de lidstaten heeft gevraagd blusmateriaal te leveren. Daarop hebben Spanje en Frankrijk blusvliegtuigen gestuurd. Door de enorme dichte rook zijn deze echter nog lastig in te zetten.

Update 15:58 uur
De Portugese overheid heeft drie dagen van nationale rouw ingesteld om de slachtoffers van de grote bosbrand te herdenken. De branden hebben inmiddels aan 62 mensen het leven gekost. De brandweer en de Burgerbescherming hebben nog steeds grote moeite om de bosbranden onder controle te krijgen. In de regio Pedrógão Grande is het volgens Público nog steeds heet met 35 graden en de branden laaien voortdurend op door de wind.

Bij de bestrijding van de brand zijn 1600 mensen betrokken en bijna 500 voertuigen. Ook vanuit de lucht wordt er geblust. Verder is ook het leger ingezet.

De brand is weliswaar nog niet onder controle, maar er is geen gevaar voor uitbreiding naar nieuwe gebieden.

Zeker 19 doden bij bosbrand Portugal
Zeker 25 doden bij bosbrand Portugal (Foto: ANP)