May trekt 5 miljoen uit voor slachtoffers flatbrand

De Britse premier Theresa May heeft zaterdag toegegeven dat de directe hulp voor bewoners die verzorging of informatie nodig hadden in de eerste uren na de brand in een flatgebouw in Londen "niet goed genoeg" was. Dit liet zij weten in een verklaring, nadat ze daarvoor in haar ambtswoning had gesproken met een delegatie van de getroffen bewoners. May had vrijdag al aangekondigd dat alle bewoners binnen drie weken in de wijk gehuisvest moeten zijn.

"Slachtoffers zijn bezorgd dat hun stem helemaal niet gehoord wordt en dat hun vele vragen over deze tragedie onbeantwoord blijven. Daarom heb ik besloten tot een openbaar onderzoek, waarbij de kosten voor rechtsbijstand voor de getroffenen voor rekening van de overheid komen", zei de premier zaterdag. "Het onderzoek zal open en transparant zijn. De regering en alle betrokken ministers werken volledig mee."

May liet weten dat de onderzoekers aan haar persoonlijk verslag zullen uitbrengen. "Als premier ben ik verantwoordelijk voor de uitvoering van de uitkomsten van het onderzoek."

Noodfonds
Ze had vrijdag een noodfonds van vijf miljoen pond aangekondigd, waarmee de slachtoffers kleren, eten en andere noodzakelijk producten kunnen kopen."Dat wordt nu onder de getroffenen verdeeld. Als meer geld nodig is, wordt daarvoor gezorgd", zei de premier.

May kreeg vrijdag forse kritiek te verduren omdat zij twee dagen na de flatbrand nog altijd haar gezicht niet had laten zien bij de slachtoffers.

May: hulp na brand was niet goed genoeg
May trekt 5 miljoen uit voor slachtoffers flatbrand(Foto: ANP)