Weinig multiculti-animo voor leraarschap in Randstad

De pogingen van hogescholen en roc's in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag om meer multiculturele mbo-leerlingen te interesseren voor het leraarschap leveren nog niet veel op. Eerder dit jaar is het startsein gegeven voor een speciaal doorstroomprogramma dat mbo'ers met een migratieachtergrond in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag moet voorbereiden op een studie aan de pabo, maar er zijn nog maar weinig aanmeldingen. Dat blijkt uit onderzoek van het Onderwijsblad, het tijdschrift van onderwijsvakbond AOb.

Door de hogere eisen is de instroom gestokt - het aantal mbo-doorstromers op de pabo daalde in tien jaar tijd van 3900 tot 1200. Het schakelprogramma, waar het ministerie van Onderwijs een miljoen euro voor beschikbaar stelde, moet dit weer op gang brengen. In Amsterdam waren er eind mei nog maar dertien aanmeldingen binnen. In Den Haag hebben tot nu toe 25 mbo'ers belangstelling getoond en in Rotterdam 21. Projectleider Frank Sengers gaat ervan uit dat daarvan na de intakegesprekken een klein klasje overblijft."

We hadden natuurlijk op meer belangstelling gehoopt", zegt Sengers. Misschien hadden ze dan iets minder barricades op moeten werpen, want de mbo'ers die aan de schakelklas gaan deelnemen krijgen nog geen officieel mbo-diploma, maar slechts een certificaat omdat ze als mbo-scholier ingeschreven moeten blijven. En geïnteresseerden die hun diploma al hebben behaald, kunnen er ook niet aan deelnemen.

'Weinig animo voor leraarschap in Randstad'
'Weinig animo voor leraarschap in Randstad' (Foto: ANP)