Dagboek Anne Frank vandaag 75 jaar oud

Op 14 juni 1942 begon het joodse meisje Anne Frank aan haar dagboek, vandaag dus officieel 75 jaar geleden.

Ze kreeg het boek samen met een paar andere dingen voor haar dertiende verjaardag op 12 juni 1942. Die dag stopte ze alvast een foto van zichzelf in het boek en schreef ze op het schutblad een inscriptie. Haar eerste echte volgeschreven bladzijden volgden twee dagen later, op 14 juni.

Anne stierf enkele maanden voor haar zestiende verjaardag in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Daar heerste in de laatste maanden van de Nazi-overheersing in Europa een ernstige tyfusepidemie waar 17.000 andere gevangenen aan stierven. Waarschijnlijk is ook Anne Frank hieraan overleden, al is dit nooit met zekerheid vastgesteld.

Na de bevrijding van het kamp, enkele weken na Annes dood, werd het hele kamp in de fik gestoken om verdere verspreiding van de ziekten die er heersten, te voorkomen. Anne en haar zus Margot zijn waarschijnlijk in een massagraf begraven.

Als de Oosterburen zich niet als genocidale idioten hadden gedragen tijdens WO2 en Anne nog had geleefd, was ze eergisteren 89 jaar oud geworden.

Omdat copyright volgens EU-wetgeving 70 jaar na het overlijden van een auteur verloopt, is de tekst van Het Achterhuis, zoals de eerste versie van haar dagboek heette, sinds 1 januari 2016 vrij inzichtelijk en verspreidbaar. Je kunt kortom hier haar eerste dag lezen.