Sony verdedigt weigeren cross-platform play PS4

Sony heeft gereageerd op recent opgedoken kritiek over het blokkeren van cross-platform play op PlayStation 4. Cross-platform play houdt in dat spelers op verschillende gamesystemen toch met elkaar samen kunnen spelen.

Tijdens de E3-persconferentie van Microsoft afgelopen zondag werd bekendgemaakt dat cross-platform play naar Minecraft komt, een van de populairste games ter wereld. Dat houdt in dat Minecraft binnenkort samen gespeeld kan worden door gamers op Nintendo Switch, Xbox One, pc, mobiele apparaten en VR. Daarnaast werd gisteren door Nintendo aangekondigd dat ook Rocket League dit jaar zal verschijnen voor Nintendo Switch, en ontwikkelaar Psyonix heeft bevestigd dat cross-play tot de mogelijkheden behoort tussen Nintendo Switch, Xbox One en pc. Hier vallen PlayStation 4-spelers dus wederom buiten de boot.

De onbereidheid van Sony om aan cross-play mee te doen riep her en der vraagtekens op en daarom klopte een Britse collega van Eurogamer aan bij een woordvoerder van Sony's sales- en marketingafdeling om verhaal te halen. "Er zit absoluut geen diepzinnige filosofie achter het besluit om niet mee te doen met cross play. We hebben dit in het verleden ook gedaan en staan altijd open voor de dialoog met andere ontwikkelaars en uitgevers. Helaas is er ook een commerciële discussie tussen onszelf en de aandeelhouders, waarover ik geen verdere details kan prijsgeven", aldus Jim Ryan van Sony.

Verderop in het korte interview noemt Ryan ook nog een andere, opvallende reden om niet mee te doen. Omdat Minecraft volgens hem grotendeels door kinderen gespeeld wordt vraagt hij zich af of het verstandig is om deze kwetsbare doelgroep bloot te stellen aan een (nog) grote(re) online community. Wanneer Eurogamer reageert dat Nintendo ook gewoon meedoet, is het antwoord 'dat is waar'. Volgens Ryan moet ieder bedrijf zijn eigen keuzes hierin maken, maar benadrukt hij dat er geen (bedrijfs)filosofische reden achter de keuze zit. Het korte maar bondige interview kun je hier bekijken. Het lijkt er in ieder geval niet op dat Sony op deze keuze terug gaat komen.

Onze review van Minecraft op Nintendo Switch ging vandaag ook online, die kun je hier teruglezen.