Warbasse wint bergrit Zwitserland, Kruijswijk derde

Larry Warbasse heeft de vierde etappe gewonnen in de Ronde van Zwitserland. De Amerikaan van Aqua Blue Sport was als enige overgebleven van een vroege vlucht. Steven Kruijswijk werd derde in de bergetappe. De Nederlandse kopman van LottoNL-Jumbo moest alleen Damiano Caruso voor laten in de sprint. Caruso neemt ook de leiding in het klassement over van Michael Matthews.

Al vroeg in de bergetappe naar Villars-sur-Ollon kozen vier renners voor de aanval met daarbij twee Nederlanders: Lars Boom (LottoNL-Jumbo), Nick van der Lijke (Roompot - Nederlandse Loterij), Larry Warbasse (Aqua Blue Sport) en Antoine Duchesne (Direct Energie). De vier zouden acht minuten voorsprong bij elkaar rijden.

Boon moest als eerste eraf bij de kopgroep. De renner van LottoNL-Jumbo zou voor de slotklim al gegrepen worden door et peloton. Op de tien kilometer lange slotoklim moest ook de Fransman Duchensne afhaken. Van der Lijke kon nog enige tijd volgen, maar de Nederlander moest ook vrij snel Warbasse laten gaan.

Op de slotklim was Caruso de eerste die versnelde. De renner van BMC kreeg het gezelschap van Simon Spilak, Domenico Pozzovivo, Mathias Frank, Domenico Pozzovivo, Marc Soler en Kruijswijk. Pozzovivo probeerde het even alleen, maar de Italiaan had nooit meer dan tien seconden voorsprong en zou ook worden teruggehaald door de andere renners.

Op zes kilometer van de streep moest Tom Dumoulin de andere favorieten laten gaan. De winnaar van de Giro d'Italia zou meer dan zeven minuten verliezen.

In de laatste kilometers werd duidelijk de Warbasse het ging halen. Het is de eerste profzege voor de Amerikaan en ook de eerste zege voor zijn ploeg. Achter Warbasse zou Frank nog voor de aanval kiezen. De Zwitser zou één kilometer alleen voorop rijden, maar in de slotkilometer werd hij toch teruggepakt. Op dat moment kon Soler het tempo niet meer volgen.

In de sprint was Caruso te sterk voor Kruijswijk en Spilak. In het algemeen klassement heeft Caruso nu een voorsprong van vijftien seconden op Kruijswijk. Pozzovivo volgt samen met Spilak op 24 seconden.