Overzicht: reacties op mislukte formatie

Nadat de partijen VVD, CDA, D66 en GroenLinks ook onder de bezielende leiding van informateur Herman Tjeenk Willink niet tot een akkoord omtrent vluchtelingenbeleid wisten te komen, ligt de formatie opnieuw op zijn gat. Met 89 dagen formeren zijn we nog lang niet in de buurt van een record, maar erg veel zicht op vooruitgang is er ook nog niet in het proces.

De verdeelde verkiezingsuitslag levert nog geen voor iedereen wenselijke combinatie op. Vandaag debatteert de Kamer over het mislukken van de gesprekken, maar ondertussen geven diverse politieke leiders voor de start van dat debat al aan hoe ze tegen de situatie aankijken. FOK! zet ze voor u op een rijtje.

VVD: wij zijn teleurgesteld en verbijsterd
Rutte is 'ontzettend teleurgesteld en verbijsterd' na het mislukken van de gesprekken. 
Rutte zei dinsdag dat het is vastgelopen op iets waar zelfs de meest linkse regering in Europa mee in kan stemmen. Hij begrijpt daarom niet waarom het in de gesprekken met GroenLinks niet is gelukt om afspraken te maken. Volgens Rutte ging het om "fatsoenlijke afspraken die zich houden aan alle internationale verdragen'' en slechts "een detail in deze onderhandelingen''. Rutte wilde niet op de vraag ingaan of Klaver op het laatste moment nog met aanvullende eisen kwam.

PvdA: wij willen nog steeds niet
De situatie voor de PvdA is "niet veranderd'' nu de gesprekken tussen VVD, CDA, D66 met GroenLinks maandag zijn mislukt. Dat heeft PvdA-leider Lodewijk Asscher dinsdag gezegd. Hij heeft steeds volgehouden dat de PvdA na de enorme verkiezingsnederlaag niet mee wil regeren en dus niet beschikbaar is voor onderhandelingen over een coalitie.

D66: wij willen nog steeds geen ChristenUnie
D66-leider Alexander Pechtold noemt het 'absurd' dat het na alle gesprekken met GroenLinks niet is gelukt om afspraken te maken. Hij zegt dat hij 'hemel en aarde' heeft bewogen voor een coalitie van VVD, CDA, D66 met GroenLinks erbij. Pechtold zei niet te begrijpen dat het is mislukt. De gesprekken liepen vast op het onderwerp migratie en met name de omgang met oorlogsvluchtelingen. Volgens Pechtold moet er worden samengewerkt om tot goede opvang te komen voor oorlogsvluchtelingen omdat er zelfs in Europa landen zijn die zich niet aan afspraken houden. Dat was volgens hem nu goed mogelijk met een kabinet met een ruime meerderheid, maar heeft Klaver dit nu 'uit zijn handen laten vallen'.

ChristenUnie en D66: wij wachten op die ander
Alexander Pechtold is nog steeds niet van plan om samen te gaan werken met de ChristenUnie. D66 en CU verschillen op wezenlijke punten van mening, vooral op ethisch vlak. D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold wierp een inhoudelijke blokkade op, en ook vindt hij een meerderheid met CU te klein. 

Pas als Pechtold van mening verandert, 'komen wij in beeld', aldus Segers. "Hij heeft de deur dicht gedaan. Dat is een vrij heldere keuze geweest.'' Pechtold: "Voor mij is het net zo onveranderd. De bal ligt volledig bij de ChristenUnie.''

CDA: wij snappen er niks van
Sybrand Buma noemt het mislukken van de gesprekken met GroenLinks 'ongelofelijk en onbegrijpelijk'. Volgens hem ontbreekt het bij de partij aan de "politieke bereidheid om de migratieproblemen samen met Europa aan te pakken''. Buma zegt 'zeer teleurgesteld' te zijn dat het ondanks de vele inspanningen niet is gelukt om tot afspraken te komen waar ook GroenLinks mee kan leven. "Het migratievraagstuk moet van een antwoord worden voorzien. Dat is één van de grootste opgaven voor een nieuw kabinet.''

GroenLinks: wij zijn nu af
Jesse Klaver roept andere partijen op te gaan praten over de vorming van een nieuw kabinet. "Tot nu toe zijn wij de enige partij geweest die bij de drie partijen is aangesloten.
Ik denk dat het heel belangrijk is dat alle partijen de verantwoordelijkheid voelen om in ieder geval te gaan praten om te kijken of je eruit kan komen'', aldus Klaver. Volgens hem is de kans nu echt verkeken dat er nog een coalitie met VVD, CDA, D66 en GroenLinks komt.