Verdachten autobom Martin Kok weer vrij

Twee mannen die betrokken zouden zijn bij de plaatsing van een explosief onder de auto van ex-crimineel en misdaadjournalist Martin Kok, zijn weer op vrije voeten. De rechtbank in Amsterdam heeft de voorlopige hechtenis van de twee, een 26-jarige man uit Utrecht en een 49-jarige man uit Zuid-Holland, maandag opgeheven.

De rechtbank zag geen ernstige bezwaren meer om de bomplaatsers langer vast te houden, meldt een woordvoerder dinsdag. De twee zaten sinds eind mei vast.

Op 2 juli 2016 werd onder de auto van Kok een extreem krachtig explosief ontdekt. De auto stond toen geparkeerd aan de Amsteldijk in Amsterdam. Volgens het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) had het explosief veertig keer de kracht van een handgranaat. Als de bom was afgegaan, zouden er meerdere slachtoffers zijn gevallen.

Kok werd enkele maanden later, op 8 december 2016, alsnog geliquideerd toen hij een seksclub in Laren verliet.

Rechters gaven eerder vorige week nog aan dat zij zich ongewaardeerd voelen en niet snappen waar de kritiek vanuit de burger vandaan komt. Misschien dat het vrijlaten van levensgevaarlijke gekken daar iets mee te maken heeft?

Verdachten autobom Martin Kok op vrije voeten
Verdachten autobom Martin Kok op vrije voeten (Foto: ANP)