Leven van het licht blijkt dodelijk

Een poging om alleen van het licht te leven blijkt mogelijk toch niet zo gezond als een handvol mensen denkt. In Utrecht werd een vrouw dood gevonden in het huis van haar spirituele woongroep. Waar ze aan is overleden is nog niet helemaal duidelijk, maar laat zich mogelijk wel raden aan de hand van het ideaal van de groep: leven van het licht, dus zonder voeding.

In het huis wonen nog twee vrouwen en één man, die door de politie zijn gehoord als verdachten. Het Openbaar Ministerie verdenkt ze overigens niet direct van moord, maar van het niet verlenen van hulp aan een hulpbehoevend persoon. 'Een natuurlijke dood onder verdachte omstandigheden', zo noemt de politie het volgens de buren.

""We hebben vastgezeten. Dus we moeten even bijkomen. We zijn met de uitvaart bezig", aldus de oprichtster van de groep, ene Leonoor, de zus van de overleden Jeannette. De volgens buurtbewoners erg op zichzelf levende groep bestaat al ruim tien jaar. Ze willen op hun eigen manier wonen, muziek maken, zingen en lesgeven.

Volgens Leonoor is de groep sinds ruim drie jaar bezig met het 'loslaten van voeding'. Honger moet gestild worden en je hebt een goede dosis vitaminen nodig en dus vonden ze een andere kerngezonde voedingsbron: licht, warmte, kleur, muziek en liefde. Het is niet helemaal bekend hoe ze denken te overleven met louter een goede portie blauw, een smakelijke serenade of een verrukkelijke hap warmte.

"We eten wel en niet", zo legt Leonoor de boel helder uit. "We voelen steeds of we trek hebben, maar eten veel minder. Als we nauwelijks eten voelen we ons beter, want wij ervaren dat eten zwaar en minder gevoelig maakt", aldus de lichtliefhebster. Bijkomend voordeel van het jezelf nagenoeg verhongeren is, schijnbaar, dat de muziek er heel mooi van wordt.

"Als we alleen fruitsap en groentesap (brandnetel, paardenbloem, lievevrouwebedstro uit de tuin) drinken, klinkt het zingen heel mooi. Vooral als we muziek maken voelen we een enorm verschil: we kunnen ons zonder het eten beter concentreren, we kunnen helderder horen, directer communiceren en we stemmen beter op elkaar af. Adem, gevoel en emoties krijgen zo meer aandacht."

De dood van Jeannette toonde aan dat aandacht voor gevoel, emoties en helder horen heel leuk is, maar enige aandacht voor de gezondheid was ook niet onbelangrijk geweest. De maximale gevangenisstraf voor het in een hulpeloze toestand brengen of achterlaten van een medemens ligt in Nederland op twee jaar, terwijl ook een geldboete van ruim twintigduizend euro tot de mogelijkheden behoort.

Overigens zijn verhalen over mensen die van het licht willen leven niet nieuw. Zo was er eens het verhaal over een heilige man in India, die al zeventig jaar lang leefde door elke dag een paar uur in de zon te staren - en niet te eten en drinken. Dat laatste had dan wel weer als handig voordeel dat hij ook geen toiletbezoeken hoefde te plegen. Over deze opvallende man uit India is hier op het FOK!forum meer te lezen.