Gilbert sprint naar ritzege in Zwitserland

Phillipe Gilbert heeft de eerste etappe van de Ronde van Zwitserland op zijn naam geschreven. De Belgisch kampioen was in een sprint van dertig renners te sterk voor Patrick Bevin. Stefan Küng neemt de leiderstrui over van Rohan Dennis. Dennis was betrokken bij een valpartij en zou op een ruime achterstand binnnen komen.

Vroeg in de etappe koos Nick van der Lijke voor de aanval. De Nederlander van van Roompot-Nederlandse Loterij had het gezelschap van Lasse Norman Hansen, Conor Dunne (beiden Aqua Blue Sport), Nick Dougall (Dimension Data) en Antoine Duchesne (Direct Energie). Zij hadden een voorsprong van meer dan vijf minuten.

Op meer dan twintig kilometer was het avontuur van de vluchters voorbij. Op het moment dat ze werden gegrepen was er ook een grote valpartij in het peloton. De leider in het algemeen klassement was daarbij betrokken. De Australiër kon wel verder rijden, maar zou nooit meer bij het peloton komen.

Rui Costa, Jan Bakelants en Damiano Caruso sprongen op de laatste klim van de dag weg uit het peloton. De drie zouden een maximale voorsprong van een halve minuut krijgen. Dat zou niet voldoende zijn, want op vijf kilometer van de streep werden ze gegrepen.

In de slotfase waren er meerdere uitvallen met onder meer Greg Van Avermaet, maar geen zou het halen. In de sprint was Gilbert de snelste voor de Canadees Bevin. Küng is de nieuwe leider in het algemeen klassement.