Vlagverbrander stikt in rook

Een vlagverbrander die in de Pakistaanse stad Lahore een protest bijwoonde waarbij een heel aantal Amerikaanse vlaggen werd verbrand, is gestorven door het overvloediglijk inademen van de vrijgekomen rook.

De man, Abdullah Ismail geheten, stond heel dichtbij de brandende vlaggen en ademde daardoor heel veel rook in. Hij werd wegens ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis overgebracht, maar dokters konden hem niet redden. Enkele anderen moesten ook kort worden opgenomen, maar maken het goed.

Volgens het bronartikel is dit de eerste keer dat er daadwerkelijk iemand overlijdt na het inademen van vlagverbrandingsrook. In Egypte werden in 2011 wel een aantal mensen gehospitaliseerd, maar die brachten het er levend vanaf.

De demonstratie werd door ongeveer 10.000 mensen bijgewoond en had ten doel, te ageren tegen een of andere anti-islamitische film die in de VS gemaakt zou zijn.

Demonstranten zijn naar verluidt woedend en stellen dat er met de vlaggen geknoeid zou zijn bij de productie ervan, zodat bij verbranding 'giftige rook' vrijkomt. Anderen stellen dat zulk complotdenken als een lul op een drumstel slaat, en dat het gewoon een slecht idee is om goedkope in China geproduceerde vlaggen van synthetisch materiaal te verbranden temidden van een menigte mensen.