Informeel overleg in Catshuis in avond verder

Het informele formatieoverleg tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks in het Catshuis in Den Haag is donderdagmiddag beëindigd en gaat om 20.00 uur verder. Dat heeft premier Mark Rutte laten weten. De partijleiders spraken vanmorgen al uren achter gesloten deuren met informateur Herman Tjeenk Willink.

De gespreksronde was niet van tevoren officieel aangekondigd. In de loop van de dag lekte de locatie toch uit en verzamelden journalisten zich aan het hek rond de officiële ambtswoning van de premier. De vier partijen kijken of ze opnieuw kunnen gaan onderhandelen over de vorming van een kabinet. Het belangrijkste punt dat eerst opgelost moet worden gaat over de opvang van vluchtelingen. Hierop liepen de formatieonderhandelingen eerder vast, toen nog onder leiding van informateur Edith Schippers. Woensdag spraken VVD-leider Mark Rutte en GroenLinks-voorman Jesse Klaver elkaar nog thuis bij Tjeenk Willink in Scheveningen. 

"Ik heb maar een doel: zo snel mogelijk klaar met die formatie en een nieuwe regering'', zei Rutte na afloop van de overlegronde. "In dat belang kan ik er niet meer over zeggen. Ik zeg dat ook namens de andere drie", zei hij, verwijzend naar zijn collega's Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks).

Informeel overleg in Catshuis in avond verder
Informeel overleg in Catshuis in avond verder (Foto: ANP)