Dost: "Tweede achter Messi geen schande"

Bas Dost lijkt bij Oranje de tweede spits, terwijl hij in Portugal bij Sporting dit seizoen een doelpuntenmachine was. 

Lange tijd ging Dost gelijk op met Barcelona-ster Lionel Messi op de topschutterslijst van Europa. "In het begin volgde ik het klassement niet, maar in de loop van het seizoen natuurlijk wel", zegt de vijftienvoudig Oranje-international tegen De Telegraaf. "Ik vond het jammer dat Messi tegen het einde van de competitie ineens begon te scoren en uiteindelijk op 37 treffers eindigde. Maar voor de Europese topscorerstitel als tweede achter Messi eindigen is geen schande."

Bij Sporting leefde iedereen erg mee met goaltjesdief Dost. "Toen we nauwelijks kans meer hadden op de titel heeft trainer Jorge Jesus mijn teamgenoten gevraagd om mij topscorer van Europa te maken. Het werd me echt gegund. Dat zag je goed als je kijkt hoe ik sommige doelpunten cadeau kreeg en hoe ze met me mee juichten."

Voor de topscorerscompetitie ESM Gouden Schoen werden doelpunten van spelers in Portugal - net als in Spanje, Italië, Duitsland en Engeland - met twee vermenigvuldigd. In Frankrijk en Nederland is dat bijvoorbeeld niet zo, daar worden de goals maal anderhalf gedaan. "Prima, anders had ik ook niet zo hoog gestaan", zegt Dost. "De Duitse competitie vond ik zwaarder en van een hoger niveau, maar in Portugal maak je ook niet zomaar een goal. Je hebt te maken met goede verdedigers en veel teams hanteren een sterk defensieve tactiek. Maak je niet snel 1-0, dan kunnen ze het je heel lastig maken."