Voetballer WK onder 20 in problemen door 'spleetooggebaar'

Voetballer Federico Valverde plaatste zich zondag met Uruguay voor de halve finales van het wereldkampioenschap voetbal voor spelers tot 20 jaar. De speler van Real Madrid zorgde voor de gelijkmaker en scoorde in de penaltyreeks ook nog. Wereldvoetbalbond FIFA heeft echter een onderzoek ingesteld naar de manier waarop hij zijn goal vierde.

Zijn goal in de wedstrijd vierde hij door met zijn vingers de hoeken van zijn ogen naar beneden te trekken, de ongetwijfeld bij vrijwel iedereen bekende manier om te doen alsof je spleetogen hebt. Het WK wordt in Zuid-Korea gespeeld, een land bevolkt door mensen met over het algemeen kijkers die je spleetogen zou kunnen noemen.

Het leverde uiteraard gedoe op, want Valverde zou zich walgelijk racistisch gedragen hebben. Niks van waar, zo zegt hij zelf. Op social media liet hij weten slechts zijn eerste zaakwaarnemer, Egardo Lasalvia, te willen 'eren'. Lasalvia ziet er wat Aziatisch uit en heeft als bijnaam El Chino, waardoor Valverde's gebaar ineens een veel minder racistisch tintje heeft.

"Het was geen racistische viering van mijn doelpunt. Het was een viering voor mijn vrienden, die weten waar het over gaat. Ik had totaal geen racistische bedoeling en ik bied mijn excuses aan aan een ieder die dat wel dacht", schreef hij voor de lieve vrede nog maar op Twitter, in het Koreaans zelfs. Of de FIFA hem een straf oplegt is nog niet bekend.