Topbiatlete verklaart slechte seizoenen: "Ik had kanker"

De Oekraïnse biatlete Valj Semerenko zat al enkele jaren in de subtop van de wereld toen ze in het olympisch seizoen 2013/14 definitief doorbrak. Haar eerste individuele World Cup-zege volgde, ze werd achtste in de eindstand van de World Cup en won in het Russische Sochi met de Oekraïnse ploeg een emotionele gouden medaille op de estafette.

Een jaar later ging het nog beter voor Semerenko, die zelfs als derde eindigde in de World Cup en daarmee toch echt bij de wereldtop hoorde. Daarna ging het echter snel bergafwaarts. De resultaten bleven uit, alleen met de estafetteploeg kwam ze nog eens op het podium en individueel eindigde ze slechts als 47e in de World Cup. Vorig jaar ging het nog minder goed, want ze sloeg het gros van de wedstrijden over en als ze wel aanwezig was presteerde Semerenko erg matig.

Inmiddels heeft de Oekraïnse meer duidelijkheid gegeven en voor velen kwam het als een verrassing. Dinsdag vertrok de ploeg, inclusief Valj en tweelingzus Vita Semerenko, naar Estland, voor een trainingskamp in Otepää. Voor vertrek gaf iedereen een interview en Valj Semerenko had daar wel wat te melden. "Een tijd terug heb ik een verschrikkelijke diagnose gekregen, ik bleek kanker te hebben. Met veel tijd bleek het uiteindelijk te genezen en nu voel ik me weer een heel stuk beter", aldus Semerenko, die aangaf verder niet in detail te willen treden over de ziekte.