Golfer en miljardairszoon gaat voor glorie op US Open

Volgende week start op de golfbaan van Erin Hills in Wisconsin de 117e editie van de US Open, een van de majors in de golfwereld. Daar doet een opvallende naam aan mee, ene Maverick McNealy.

De 21-jarige McNealy debuteerde in 2014 al, maar speelde sindsdien geen enkele major meer. Hij is nog altijd amateurgolfer, maar wel al enkele jaren een van de besten ter wereld. Toch heeft hij grote twijfels of hij wel professional moet worden en dat heeft opvallend genoeg niks met zijn kwaliteiten te maken.

McNealy is de zoon van Scott McNealy, medeoprichter van Sun Microsystems en multimiljardair. Dat, gecombineerd met het feit dat hij een uitstekende studie aan het welbekende Stanford heeft afgerond, zorgt ervoor dat McNealy ook buiten het golf veel mogelijkheden heeft en dat zorgt dan weer voor bepaalde druk. "Van mensen die veel hebben, wordt veel verwacht, zegt mijn vader vaak", vertelde McNealy vorig jaar.

"Ik krijg gigantisch veel mogelijkheden en ik voel het als mijn plicht om die ook te benutten, want lang niet iedereen heeft überhaupt die kans. Ik probeer nog uit te vogelen hoe ik dat het best kan doen", legt hij uit. Vader Scott maakt zich zorgen over een leven als golfprofessional voor zijn zoon. "Zal hij zich op intellectueel gebied niet gaan vervelen na een jaar of drie, als hij acht uur per dag traint, wedstrijdronden van zes uur speelt en rondreist als een zigeuner?", vraagt pa zich enigszins neerbuigend af. 

Zoon Maverick golft uiteraard erg graag en lijkt wel prof te willen worden, maar de twijfels zijn nog altijd sterk. "Mijn vader is actief in Silicon Valley en veel mensen uit mijn kennissenkring ook. Straks word ik ineens door een studiegenoot gevraagd om mee te doen met een interessante technologische start-up en dat wordt lastig als ik golfprofessional ben." 

De beslissing is dus nog altijd niet gemaakt, een jaar of twee sinds hij voor het eerst de eerste positie innam op de wereldranglijst voor amateurgolfers. McNealy ziet zelf overigens ook echt wel in dat zijn dilemma, als afgestuurde aan Stanford met een miljardair als vader en een berg golftalent op zak, een first world problem van de bovenste plank is. "Mensen kijken naar me alsof ik gek ben als ik over mijn twijfels praat."

Volgende week donderdag staat McNealy op de baan van Erin Hills en wie weet kan een goede prestatie daar helpen bij de beslissing.