Dansend sterrenpaar heeft toch geen exoplaneet

Een internationaal team van astronomen heeft informatie naar buiten gebracht over het op twee na dichtsbijzijnde 'stersysteem'. Het gaat om Luhman 16AB, twee om elkaar heen draaiende bruine dwergen, sterren die doorgaans nauwelijks groter zijn dan bijvoorbeeld Jupiter.

Alleen het drievoudige stersysteem Alpha Centauri en Barnard's Ster staan dichter bij ons zonnestelsel. Lehman 16AB bevindt zich op zo'n 6,5 lichtjaar van aarde en staat in het sterrenbeeld Zeilen. Hoe oud het systeem is is niet helemaal duidelijk en de schattingen lopen dan ook nogal uiteen: van ongeveer honderd miljoen tot zo'n drie miljard jaar.

De twee sterren draaien astronomisch gezien dicht om elkaar heen, met een tussenafstand van slechts zo'n drie keer de afstand van de aarde naar de zon. Dat leverde interessante beelden op, uiteraard met computers gegenereerd uit allerlei verkregen informatie, waarbij de twee in een soort dans om elkaar en door de ruimte verwikkeld lijken.

Met de Very Large Telescope in Chili werd eerder data verkregen waaruit bleek dat het systeem van Lehman 16AB mogelijk een exoplaneet kent en daar werd dan ook naar gekeken door de astronomen. Met behulp van de Hubbletelescoop werden niet alleen de 'dansfoto's' gemaakt, maar kwam men ook tot de conclusie dat de twee toch echt samen dansen, zonder een planeet om hen te vergezellen.

Dancing Luhman 16AB Brown Dwarfs from Sci-News.com on Vimeo.