Vijand Poetin overleeft aanslag dankzij vrouw

De 36-jarige Tsjetsjeen Adam Osmajev, die volgens Rusland betrokken was bij een samenzwering tegen president Vladimir Poetin, heeft een aanslag overleefd dankzij de schietvaardigheid van zijn vrouw. Armina Okoejeva schakelde de man die haar echtgenoot wilde ombrengen uit met schoten in de borst, heup en rug. Zij bleef zelf ongedeerd.

Osmajev is een in Groot-Brittannië opgeleide Tsjetsjeen die ooit is veroordeeld voor het voorbereiden van een aanslag op Poetin. In het oosten van Oekraïne voerde hij een strijdgroep aan die de regering in Kiev steunt.

De aanslag op Osmajev had plaats in Kiev. Het echtpaar had daar een afspraak met een man die beweerde dat hij een journalist was, maar tijdens het gesprek een vuurwapen trok.

Okoejeva liet weten aan de Britse krant The Telegraph dat haar man ernstig gewond raakte, maar dat zijn toestand stabiel is. Het is niet duidelijk of de aanvaller de confrontatie heeft overleefd. Osmajev en Okoejeva houden er rekening dat de aanslagpleger werkte in opdracht van Moskou of de omstreden Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov. Het aan de macht komen van Kadyrov was voor Osmajev aanleiding uit Tsjetsjenië te vertrekken.

Vijand Poetin overleeft aanslag dankzij vrouw
Vijand Poetin overleeft aanslag dankzij vrouw (Foto: ANP)