Kritiek uit Hollywood op klimaatbesluit Trump

Niet alleen wereldleiders reageerden donderdag teleurgesteld op het besluit van president Trump om zich terug te trekken uit de klimaatafspraken die in 2015 in Parijs zijn gemaakt. Ook vanuit Hollywood klonk kritiek op de Amerikaanse president: "Vandaag heeft onze planeet pijn geleden", twitterde acteur en milieuactivist Leonardo DiCaprio.

"We moeten deze klootzak tegenhouden. Dit is urgent. Je moet gaan stemmen in 2018", twitterde zanger John Legend donderdag in reactie op het besluit van Trump. Zangeres Katy Perry smeekte Trump op Twitter aan zijn kinderen en kleinkinderen te denken, die volgens haar met de consequenties van de opwarming van de aarde moeten leven.

Naast politici en beroemdheden lieten ook de directeuren van grote Amerikaanse ondernemingen van zich horen. Zo liet Elon Musk van Tesla weten dat hij opstapt als adviseur van Trump voor economische en duurzame initiatieven. En ook de CEO's van Microsoft, Google, Apple en General Electric lieten weten diep teleurgesteld te zijn in de Amerikaanse president.

De afspraken die in Parijs zijn gemaakt om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen, zijn door alle landen behalve Syrië en Nicaragua ondertekend. De VS schikt zich nu in dat rijtje door de afspraken niet langer na te komen. President Trump beweert dat de afspraken de Amerikaanse economie schade berokkenen.

Verenigde Naties
Overigens deed ook de VN nog een duit in het zakje, en sprak van "grote teleurstelling voor de globale pogingen om de uitstoot van broeikasgas te beperken en te werken aan globale veiligheid".

VN-chef Guterres heeft er volgens zijn woordvoerder wel vertrouwen in dat staten, steden en ondernemingen in de VS "visie en leiderschap"zullen laten zien bij het werken aan een duurzame economische groei. Volgens Guterres is het van vitaal belang dat de VS een leider blijft bij milieuvraagstukken.

Kritiek uit Hollywood op klimaatbesluit Trump
Kritiek uit Hollywood op klimaatbesluit Trump (Foto: BuzzE)