Inflatie en werkloosheid eurozone omlaag

De inflatie in de eurozone is in mei uitgekomen op 1,4 procent op jaarbasis, tegen 1,9 procent in april. Dat blijkt woensdag uit een raming van Europees statistiekbureau Eurostat. Ook de werkloosheid is gedaald, naar het laagste punt sinds 2009.

De lagere inflatie is voor een groot deel te danken aan de gedaalde prijzen van autobrandstof. Die stegen een maand eerder nog met 7,6 procent, maar in mei naar schatting slechts met 4,6 procent. De prijzen van voedsel, alcohol en tabak bleven gelijk.

Door de daling is de geldontwaarding wat verder verwijderd geraakt van het niveau waar de Europese Centrale Bank (ECB) met zijn monetaire beleid op aanstuurt. Doel is de inflatie iets onder de 2 procent te houden. Economen rekenden voor mei van tevoren gemiddeld op een inflatie van 1,5 procent.

Kerninflatie
De ECB kijkt ook met name naar de kerninflatie, waarbij sterk schommelende prijzen van zaken als energie en voeding buiten beschouwing wordt gelaten. Dat cijfer zakte van 1,2 procent in april naar 0,9 procent in mei.

Volgens economen van ING zullen de energieprijzen ook de komende maanden een drukkend effect hebben op de inflatie. Daardoor ligt een terugkeer richting het niveau van 2 procent minder voor de hand dan een verdere daling.

Werkloosheid
De werkloosheid in de eurozone is in april gedaald naar 9,3 procent. Met de daling van een niveau van 9,4 procent een maand eerder lag de werkloosheid op het laagste punt sinds maart 2009.

Volgens Eurostat waren in het eurogebied in april iets meer dan 15 miljoen mensen werkloos. Voor de gehele Europese Unie werd een werkloosheid gemeten van 7,8 procent. In de EU ging het om ruim 19,1 miljoen werklozen.

De laagste werkloosheid in de EU was in Tsjechië, Duitsland en Malta. De werkloosheid was het hoogst in Griekenland en Spanje. Voor Nederland werd door Eurostat een werkloosheid van 6,4 procent gemeld.

Verder waren in de eurozone ruim 2,6 miljoen jongeren werkloos. In alle 28 EU-landen hadden ruim 3,7 miljoen personen jonger dan 25 jaar geen baan.

Inflatie eurozone loopt terug
Inflatie eurozone loopt terug (Foto: ANP)