Europarlementariërs schimmig over onkostengeld

 Europarlementariërs krijgen per maand ruim 4300 euro aan onkostenvergoeding. Dit is onder meer bedoeld voor een kantoor in eigen land. Maar ruim een derde heeft helemaal geen werkruimte buiten Brussel. Het blijft onduidelijk hoe ze hun riante onkostenvergoeding dan wel besteden. Zo blijkt uit een Europees onderzoeksproject van 48 samenwerkende journalisten, waar ook de NOS aan meedoet.

Veel Europarlementariërs hebben ook geen zin om vragen te beantwoorden over de besteding van hun onkostenvergoeding, onder wie de gehele delegatie uit Bulgarije en Polen. Op de vraag waar zij de vergoeding dan wel aan besteden komt geen antwoord.

Van de Nederlandse Europarlementariërs gaven de leden van de VVD, de PVV en de SGP geen antwoord op vragen van de NOS. Vier Nederlandse Europarlementariërs zeiden dat ze, behalve in Brussel, ook een kantoor in ons land hebben. Peter van Dalen (CU) huurt ruimten op het partijbureau. Wim van de Camp (CDA) heeft een kantoor in de Tweede Kamer. Gerben-Jan Gerbrandy en Marietje Schaake (beiden D66) hebben ook een werkruimte in Nederland.

De overige Europarlementariërs werken vanuit huis als ze in Nederland zijn. Brussel is voor Nederlanders relatief dichtbij, dus is een lokaal kantoor voor hen minder noodzakelijk.

Bij elkaar krijgen de Europarlementariërs ongeveer 40miljoen euro belastinggeld aan onkostenvergoeding per jaar overgemaakt.

Europarlementariërs schimmig over onkostengeld
Europarlementariërs schimmig over onkostengeld (Foto: ANP)