'Executie treinkapers De Punt op geluidsband'

Van de bevrijdingsactie door mariniers in de trein die in 1977 bij De Punt was gekaapt door Zuid-Molukse terroristen, zijn geluidsopnamen beschikbaar gekomen. De NOS citeert uit de transcripties. Volgens advocaat Liesbeth Zegveld zijn het aanwijzingen dat de kapers moedwillig zijn doodgeschoten terwijl ze al weerloos op de grond lagen, maar de advocaat van de mariniers ziet dat anders.

De geluidsopnamen zijn beluisterd en uitgewerkt door deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en niet eerder openbaar gemaakt. Grote delen zijn onverstaanbaar en de transcripties zijn daardoor onvolledig. Zegveld staat de nabestaanden van de omgekomen kapers Max Papilaja en Hansina Uktolseja bij.

Op de opnamen is onder meer te horen dat iemand zegt: "Geven ze hem een genadeschot, hoor." In een ander fragment waaruit de NOS citeert is een knal hoorbaar. Iemand vraagt: "Deze is dood?" Antwoord: "Ja, nu wel", gevolgd door gelach. Een andere stem : "Rustig aan, he." Later zegt iemand: "Helemaal blauw. Ha, ha. [...] alle twee kapotgeschoten." Enkele commandanten van de mariniers droegen destijds opname-apparatuur bij zich.

De advocaat van de mariniers, die geen verdachten zijn, zegt dat er geen conclusies zijn te verbinden aan de opnames. Volgens Geert-Jan Knoops geven de transcripties "op klinische wijze" weer wat er is gezegd, maar niet in welke omstandigheden, door wie en op welke plek de mariniers zich op dat moment bevonden. 40 jaar na dato is het aantonen daarvan ook vrijwel onmogelijk.

De kaping duurde destijds maar liefst 19 dagen. Tegelijk werd ook een basisschool gegijzeld door een andere groep Molukse terroristen.

'Executie treinkapers De Punt op geluidsband'
'Executie treinkapers De Punt op geluidsband' (Foto: ANP)