Turkse genocide op Grieken herdacht

19 mei is zoals elk jaar de dag waarop Griekenland stilstaat bij de genocide op Grieken in het Ottomaanse Rijk. De Griekse president Pavlopoulos gaf in een boodschap aan dat 'de nachtmerrie van misdaden tegen de mensheid helaas nog steeds niet voorbij is.'

De Turken veegden hun land tussen 1914 en 1923 schoon van alle niet-Turken, waaronder de Grieken die al 3000 jaar aan de Turkse kusten woonden - millennia voordat de Turken zelf van de Aziatische steppes naar het huidige Turkije verhuisden.

Grieken werden in de etnische zuiveringen systematisch opgespoord, nagejaagd en vermoord. Er was in die tien jaar veelvuldig sprake van massamoorden, gedwongen deportaties, dodenmarsen, uitzettingen, willekeurige executies en de vernietiging van christelijk, historisch en (oud-)Grieks erfgoed. Tussen de 300.000 en 750.000 Grieken kwamen om het leven.

Destijds werden de Turkse wandaden al scherp veroordeeld door de geallieerden in de Eerste Wereldoorlog als misdaden tegen de mensheid. In 2007 erkende de International Association of Genocide Scholars officieel dat er sprake is geweest van genocide op Grieken. Ook de parlementen van Griekenland, Cyprus, Zweden, Armenië, Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië hebben het inmiddels erkend.

De Griekse president benadrukte dat de herinnering aan de slachtoffers van de zogeheten 'genocide op Hellenisme in de Pontus en Klein-Azië' levend moet worden gehouden.

Turkije ontkent al een eeuw dat er sprake was van volkerenmoord en doet dat net zo stellig als bij de Armeense genocide.


Een filmpje over de gebeurtenissen