OM ontkent verspreiden nepnieuws

Het Openbaar Ministerie ontkent dat het onjuiste informatie aan het Dagblad van het Noorden heeft verstrekt om een mogelijke verdachte van mishandeling en beroving uit de tent te lokken. De krant had het OM en de politie daarvan woensdag in een artikel beschuldigd.

Volgens het Dagblad van het Noorden hadden het OM en de politie de krant vorig jaar bewust voorzien van onjuiste informatie over een aanstaande doorbraak in recherchewerk, bedoeld om te kijken hoe de mogelijke verdachte zou reageren.

In een reactie op de berichtgeving laat het OM weten dat wel degelijke sprake was van een doorbraak in het onderzoek. Daarbij draaide het om een zware mishandeling en beroving van een prostituee in 2008. Opsporing Verzocht besteedde aandacht aan de kwestie, maar dat leverde niets op. "In 2015 werd een verdachte van een ander strafbaar feit veroordeeld. Hij moest verplicht DNA afstaan", aldus het OM "Dat matchte met dat van de verdachte van de mishandeling en beroving van de prostituee. Deze DNA-hit werd gezien als een doorbraak in het onderzoek uit 2008."

OM ontkent verspreiden nepnieuws
OM ontkent verspreiden nepnieuws (Foto: ANP)