FOK!bijenactie doneert weer ¤100

De FOK!bijenactie is alweer drieënhalf jaar oud, maar nog altijd actief. Zo is er deze zaterdag €100 gedoneerd aan een imker wiens bijenkasten eerder dit jaar in elkaar getrapt waren door vandalen.

De imker heeft dankzij een inzameling in Hilversum al een deel van de materiaalkosten voor nieuwe bijenkasten gedoneerd gekregen. De FOK!bijenactie doneert daarnaast nu 100 piek om twaalf bijenkoninginnen te laten bevruchten. Op die manier kan hij de door vandalisme gedode volken hopelijk deels gaan vervangen (uitgebreidere uitleg hier).

Vanzelfsprekend zijn de vrouwtjes zo ontzettend gewillig dat de mannetjes het nauwelijks bij kunnen benen - de dames worden doorgaans door zes tot acht mannetjes bevrucht. Daarom is er een wachtlijst en zullen de koninginnen in juni bevrucht worden. Natuurlijk zal FOK! tegen die tijd naar Hilversum reizen om de platgespoten royalty te komen aanschouwen.

Uhh... de FOK!bijenactie? Wát?
In januari 2014 werden in Zeist bijenkasten door vandalen met vuurwerk werden bestookt. FOK! interviewde toen de getroffen imker, waarna veel FOK!'ers in de reacties aangaven wel wat te willen doneren om de man schadeloos te stellen. De FOK!bijenactie was daarmee geboren.

Heel veel FOK!users doneerden geld. In totaal €2170 werd opgehaald en dat geld wordt sindsdien druppelsgewijs uitgegeven aan het vergoeden van schade die imkers oplopen wegens vandalisme en bijensterfte.

Tot op heden schonk de FOK!bijenactie liefst zeventien bijenvolken, twaalf koninginnen, een camerasysteem en een bijenkast aan individuele imkers en imkerverenigingen van Oost-Groningen tot West-Vlaanderen.

Dat alles kostte bij elkaar €1581,40. Nodeloos vandalisme op levende wezens blijft helaas op de één of andere manier heel populair. De overige €588,60 zal daarom in de komende maanden worden uitgegeven aan andere getroffen bijenhouders.