Vuurbal na crash in World Superbikes, Davies wint

Chaz Davies heeft met overmacht de eerste World Superbikes-race van het weekeinde op het circuit van Imola gewonnen. De Welshman had vanaf de start de leiding in handen en liet dat geen moment in gevaar komen.

De beste start was voor de Ducati's: Davies verzilverde poleposition en nam de leiding, terwijl teamgenoot Marco Melandri voorbij de Kawasaki's van Tom Sykes en Jonathan Rea knalde en plek twee in beslag nam. Xavi Fores kwam er achteraan, voor Eugene Laverty, Leon Camier, Leandro Mercado en Michael van der Mark.

Na een handvol ronden pakte Van der Mark een plek doordat Mercado voor hem onderuit schoof. Voorin had Davies inmiddels een gat geslagen naar Melandri, die aangevallen en gepasseerd werd door Rea. Melandri kreeg vervolgens bezoek van Sykes, maar die kon ronde na ronde weinig anders doen dan volgen. 

Halvewege de race had Van der Mark, met teamgenoot Lowes in het wiel, het gat naar Laverty gedicht en na wat aandringen kon de Nederlander er voorbij. De op plek zes rijdende Camier werd het volgende doelwit voor Van der Mark, die zo'n drie seconden achterstand had. Voorin gebeurde bar weinig: Davies reed ver voor Rea, die op zijn beurt niks te vrezen had van Melandri en Sykes.

Met nog zes ronden te rijden was de race ineens voorbij. Laverty was hard onderuit gegaan en er waren vlammen zichtbaar. De Ier liep gelukkig al snel - met wat hulp - richting een stoeltje om even bij te komen en in de herhaling was duidelijk wat er gebeurde. Lowes viel Laverty aan en ging er voorbij, maar kwam in aanraking met de Ier. Daarbij schoot iets los van diens Aprilia en een paar meter verder schoof Laverty onderuit. Hij kwam zelf al snel tot stilstand, maar zijn motor reed door en knalde met volle snelheid op de muur, resulterend in een spectaculaire vuurbal. 

De race werd direct stilgelegd met rode vlaggen en aangezien driekwart van de wedstrijd er al op zat bleef het daar ook bij. Davies won zo, voor Rea en Melandri. Van der Mark eindigde als zevende.