Atleet Kerley jogt naar wereldtijd op 400 meter

De atletiekwereld heeft er mogelijk een nieuwe topper bij op de 400 meter. De 22-jarige Amerikaan Fred Kerley maakte vrijdag grote indruk tijdens de kampioenschappen van de SEC, een van de divisies in de Amerikaanse collegesport.

Kerley, uitkomend voor Texas A&M University, stond in Columbia in de series van de 400 meter als de grote favoriet. Hij liep dit seizoen al een tijd van 44,60 seconden, een uitstekende prestatie, maar nog niet medaillewaardig op internationale toernooien.

Dat veranderde vrijdag. Kerley leek bijzonder soepel te lopen, sloeg een groot gat naar de rest en stopte ruim voor de finish al met tempo maken, waardoor hij rustig joggend over de finish kwam. Daar kwam een tijd van 44,09 seconden uit rollen en dat was wél een bijzondere prestatie.

Met zijn tijd schuift Kerley in één klap op naar de gedeeld zeventiende plek op de wereldranglijst aller tijden op de 400 meter. De student zou zaterdagavond, als hij zich nog weet te verbeteren, de vijftiende man ooit kunnen worden die onder de 44 seconden duikt. In 2017 was in elk geval nog niemand sneller: Steven Gardiner uit de Bahama's stond met 44,26 op de eerste plek dit jaar.

Fred Kerley jog naar 44,09 (Bron: YouTube)