Kransen dodenherdenking vernield

In Groningen zijn dit weekend kransen gestolen die werden geplaatst bij de dodenherdenking. Een krans is later ergens op straat gedumpt. Volgens de politie gebeurde dat door uitgaanspubliek tijdens een stapavond.

De politie deelde een foto op Instagram waarop de krans te zien is. "Leuk, een stapavond. Minder leuk en respectloos als je kransen van 4 mei gaat lopen jatten en ze vervolgens op straat dumpt..." is het commentaar bij de foto.

Burgemeester Peter den Oudsten noemt de gebeurtenissen beneden alle peil en respectloos. Hij wil met de stichting 4 Mei spreken over mogelijkheden om dit soort uitwassen te voorkomen. Een mogelijkheid zou zijn dat er vrijwilligers worden ingezet die de kransen bewaken. Dat gebeurde een aantal jaar geleden ook.

Sjikke Mulder, voorzitter van de Stichting 4 mei herdenking Groningen, is uiteraard geschokt. "Wat vreselijk dat zoiets gebeurt."

De fractievoorzitter van de VVD in Groningen, Sabine Koebrugge, hoopt volgens een reactie op Twitter dat "dit tuig aangepakt kan worden." In een reactie aan het Dagblad van het Noorden, laat ze weten: "Dat mensen in staat zijn om zoiets te doen, ik vind het niet te geloven. Vandalisme is op zichzelf al verkeerd, maar aan de haal gaan met kransen van de 4 mei-herdenking is wel erg extreem."