Topzwemmer mogelijk geschorst na eten bij moeder

Drie Australische topzwemmers zitten in de problemen. Het trio zou in de afgelopen twaalf maanden drie keer een dopingcontrole hebben gemist, wat tot een forse schorsing van maximaal twee jaar kan leiden. 

Madeline Groves is de eerste van de drie. De vlinderslagspecialiste won vorig jaar olympisch zilver op de 200 meter vlinderslag in Rio en traint tegenwoordig in het Amerikaanse San Diego. Daar kon een dopingcontroleur haar onlangs niet vinden, ook niet na het plegen van een telefoontje richting de zwemster. Dat zou al haar derde gemiste test in korte tijd zijn en dat levert een probleem op.

De 25-jarige Thomas Fraser-Holmes is vooral een belangrijk lid van de Australische ploeg op de 4x200 meter vrije slag en zijn derde gemiste test heeft wel de meest opvallende reden. Hij had in het 'whereaboutssysteem' aangegeven van acht tot negen uur 's avonds thuis te zijn, maar hij ging bij zijn moeder thuis eten en dat liep wat uit. 

"Om vijf voor negen bedacht ik me ineens dat ik al thuis moest zijn", zegt hij. "Ik heb in de app voor de whereabouts gelijk kwart over negen tot kwart over tien aangegeven en ben gelijk naar mijn eigen huis gegaan, waar ik om tien over negen arriveerde. Er was niemand aanwezig en ik had niet door dat er een dopingcontroleur geweest was, tot ik twee weken later via de mail ineens hoorde dat ik een derde test gemist had."

De derde atleet is openwaterzwemmer Jarrod Poort, die in Rio op de Spelen grote indruk maakte door lang op kop te zwemmen alvorens hij één kilometer voor de finish ingerekend werd. Poort heeft nog niet gereageerd op de situatie. Een schorsing zou een zware klap zijn voor Australische sporters: volgend jaar hopen ze in Gold Coast voor eigen publiek te schitteren op de Gemenebestspelen, waar veel toppers het WK van komende zomer voor laten schieten.