Opkomst Frankrijk iets lager dan in 2012

De opkomst bij de besissende tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen lag zondag rond het middaguur iets lager dan vijf jaar geleden. Zo'n 28,23 procent van de kiezers had toen al een stem uitgebracht, tegenover 30,7 procent op hetzelfde tijdstip in 2012.

De opkomst ligt ook lager dan in 2007. Toen had rond het middaguur zo'n 34,1 procent van de kiezers gestemd.

Kandidaten
De presidentskandidaten hebben zondagochtend hun stem uitgebracht. Emmanuel Macron was om 11.00 uur de eerste. Hij stemde in het gemeentehuis van zijn woonplaats Le Touquet, in het departement Pas-de-Calais in het noordwesten van Frankrijk.

De sociaal-liberale presidentskandidaat was in gezelschap van zijn vrouw Brigitte Trogneux. Macrons tegenstander Marine Le Pen van het Front National meldde zich enkele minuten later, eveneens onder grote belangstelling, bij haar stembureau in Hénin-Beaumont.

De aftredende president François Hollande was er in zijn kiesdistrict Tulle vroeg bij. Hij riep de Fransen na de eerste ronde herhaaldelijk op Macron te steunen. De impopulaire sociaaldemocraat legde zich neer bij de desastreuze voorspellingen en stelde zich niet herkiesbaar.

Hack
Macron werd op het laatste moment geplaagd door een emailhack. Rechtse activisten in de Verenigde Staten zouden hebben geholpen met het snel verspreiden van de grote hoeveelheid data afkomstig van een computer op zijn campagnebureau.

Onderzoekers van het Atlantic Council's Digital Forensic Research Lab ontdekten zaterdagavond dat de gestolen gegevens razendsnel op allerlei Twitteraccounts werden gezet en zo verspreid konden worden. Ook Rusland wordt verdacht van betrokkenheid bij de digitale diefstal.

Binnen drie uur werden 47.000 tweets geplaatst met de hastag #MacronLeaks. De eerste die een tweet verstuurde was Jack Posobiec, een schrijver van de extreemrechtse Amerikaanse site The Rebel TV. Hij voerde vorig jaar ook campagne voor presidentskandidaat Donald Trump.

Volgens Macron zijn echte mails vermengd met valse informatie om verwarring te zaaien. Franse media mochten de inhoud van de mails van de kiescommissie niet publiceren.

Integratie
Macron wil de economie dereguleren en de Franse integratie in de Europese Unie versterken. Zijn rivaal van het Front National wil uit de EU en een streng anti-immigratiebeleid.

De stembussen zijn zondag om 8.00 uur opengegaan. Volgens de laatste opiniepeilingen ligt Macron ongeveer twintig punten voor op Le Pen. Om 20.00 uur wordt de voorlopige uitslag bekendgemaakt.

Opkomst Frankrijk iets lager dan in 2012
Opkomst Frankrijk iets lager dan in 2012 (Foto: ANP)