Macron of Le Pen, wie wordt Franse president?

Kiezers gaan zondag in Frankrijk naar de stembus voor de tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. De strijd gaat tussen de sociaal-liberaal Emmanuel Macron van de partij En Marche! en de nationalist Marine Le Pen van het Front National.

Als de peilingen kloppen wordt Macron de nieuwe bewoner van het Élysée. De opiniepeilingen laten al weken een ruime voorsprong voor Macron zien. Hij zou kunnen rekenen op ongeveer 60 procent van de stemmen, tegen 40 voor Le Pen. De peilers voorspelden de uitslag van de eerste ronde nagenoeg correct.

In die eerste ronde op 23 maart versloegen Macron en Le Pen de kandidaten van de traditionele rechtse en linkse partijen. Voor het eerst zijn deze niet vertegenwoordigd in de beslissende ronde.

Ruim 66.000 stembureaus openen zondag om 08.00 uur de deuren. De meeste van de 47,5 miljoen Franse kiesgerechtigden hebben tot 19.00 uur de tijd om een stem uit te brengen. In de grote steden zijn de stembureaus een uur langer open. Net als in de eerste ronde worden tienduizenden politieagenten en militairen ingezet voor de beveiliging van de stembusgang.

Macron of Le Pen, wie wordt Franse president?
Macron of Le Pen, wie wordt Franse president? (Foto: ANP)