Johan Cruijff Schaal verhuist naar stadion landskampioen

De Johan Cruijff Schaal kent vanaf komend seizoen een nieuwe opzet. De Nederlandse Supercup, vernoemd naar de beste Nederlandse voetballer ooit, vindt vanaf komend seizoen plaats in het stadion van de landskampioen in plaats van de Amsterdam ArenA, dat binnenkort als Johan Cruijff ArenA door het leven zal gaan.

De beslissingen voor de vernieuwingen zijn tot stand gekomen in overleg met de clubs die sinds de invoering van de Supercup het vaakst aan deze wedstrijd hebben deelgenomen. Dat zijn Ajax, PSV, Feyenoord en AZ. Ook bekerwinnaar Vitesse en het technisch platform, het overlegorgaan over de sportief-technische aspecten van het Nederlandse voetbal, zijn betrokken bij het proces.

De KNVB en de clubs hopen hierbij dat er wat meer mensen naar het stadion zullen gaan voor de opening van het nieuwe voetbalseizoen. "We zijn de afgelopen twintig jaar erin geslaagd van de Johan Cruijff Schaal een traditie te maken", aldus Gijs de Jong, operationeel directeur van de KNVB aan. "De officiële aftrap van een nieuw voetbalseizoen, vernoemd naar onze beste voetballer ooit, is een begrip in Nederland. Tegelijkertijd hebben we ons oor te luister gelegd bij supporters en clubs en de verbeterpunten verwerkt in de nieuwe opzet. We houden de traditie dan ook in stand, maar we nemen nu het initiatief om de wedstrijd meer te laten leven onder de clubs en supporters, zodat de Supercup qua entourage in de buurt komt van de KNVB Bekerfinale."

Deze wedstrijd krijgt ook meer een maatschappelijk karakter. Per verkocht kaartje gaat er één euro naar de Johan Cruyff Foundation. Daarnaast wordt er ieder jaar aandacht gevraagd voor een actueel maatschappelijk thema. Welk thema dat is, wordt met de deelnemende clubs, de Johan Cruyff Foundation en KNVB afgestemd. "Deze wedstrijd is bij uitstek een gelegenheid om de maatschappelijke kracht van voetbal te laten zien", zegt Gijs de Jong. "Samen met de Johan Cruyff Foundation en deelnemende clubs vragen we aandacht voor een actueel maatschappelijk thema. Daarmee proberen we de Johan Cruijff Schaal passend te maken bij het sociale en hartelijke karakter van Johan zelf."

De strijd om de komende Johan Cruijff Schaal zal gaan tussen zeer waarschijnlijk landskampioen Feyenoord en bekerwinnaar Vitesse. De wedstrijd zal dus worden gespeeld in De Kuip te Rotterdam. Deze wedstrijd staat gepland voor zaterdag 5 augustus 2017. Een week later is de eerste competitiespeelronde van het seizoen 2017/2018.