Ajax hard op weg naar finale na ruime zege op Olympique Lyon

Ajax heeft thuis goede zaken gedaan tegen Olympique Lyon door met 4-1 te winnen in een kolkende Arena. Door de sterke uitgangspositie staan de Amsterdammers met een been in de finale van de Europa League.

Het was een openingsfase waarin beide ploegen tam begonnen en nog zoekende leken. Het initiatief lag bij Lyon, maar zij konden geen vuist maken tegen de compacte verdediging van de Amsterdammers. Door veel druk te zetten op de verdediging van Lyon, probeerde Ajax ze uit het spel te halen.

De wedstrijd werd opengebroken door een verlengde kopbal van Traoré uit een vrije trap van Ziyech.

Het doelpunt gaf de Amsterdammers vleugels, want kort daarna werd Dolberg met een scherpe steekpass voor de keeper gezet en verdubbelde de voorsprong. Lyon was het even kwijt en snakte naar de rust. Voor Lyon gold om de schade beperkt te houden voor de rust. Dit lukte, zelfs nadat ook Younes voor de keeper werd gezet en doelman Lopes een 3-0 achterstand wist te voorkomen.

Kasper Dolberg schiet de 2-0 erin (Pro Shots / Stanley Gontha)

Na rust wist Lyon wat er moest gebeuren: terug in de wedstrijd komen en dat uitdoelpunt maken. Ajax bleef sterk voetballen en haalde al snel het tempo van de eerste helft aan. De Fransen bleven hopen op het uitdoelpunt, maar moesten toch toekijken hoe Younes de derde treffer voor Ajax maakte. Een bal dat door Lyon-verdediger Diakhaby van de lijn leek te worden gehaald, maar niet het geval was, dus 3-0!

Ajax lag op een roze wolk. Het zag er niet naar uit dat Lyon nog iets zou terugdoen, maar dat bleek schijn. Het was Valbuena die Lyon op het scorebord zette en daarmee nog een kleine grijns op gezicht van Lyon weten te houden. Vlak daarna kwam daar weer een grote kans voor Lyon om zelfs nog een aansluitingstreffer te maken, maar Onana bracht redding.

Ajax kakte in en Lyon probeerde hier het maximale eruit te halen. Dit betekende wel dat de bezoekers naar voren moesten, in de wetenschap hoe effectief Ajax was vanavond.

Toch herpakte Ajax zich en had een aantal gevaarlijke doelpogingen door schoten van Younes en Dolberg.

De slotfase van de wedstrijd begon aan te dringen en met nog twintig minuten op de klok maakte Ajax de 4-1 door een assist van Ziyech en uiteindelijk doelpunt van Traoré. De marge was weer drie en nu was het voor Ajax zaak om de marge nog groter te maken. Het tempo van Ajax was goed en konden daarmee goed van de ruimte profiteren, maar de kansen werden niet verzilverd en dus mag Ajax met een eindstand van 4-1 naar Lyon gaan. Zou het genoeg zijn voor een rit naar Stockholm?

De Ajax-spelers bedanken de fans na de wedstrijd (Pro Shots / Stanley Gontha)