Vluchtelingenherdenking Amsterdam verplaatst

De herdenking donderdag in Amsterdam van vluchtelingen die het leven lieten onderweg naar Europa is op last van burgemeester Eberhard van der Laan verplaatst van het Rembrandtplein naar de Nieuwmarkt.

De herdenking valt precies samen met de Nationale Dodenherdenking, om 20 uur op de Dam. Omdat het Rembrandtplein op de route ligt van de stille tocht naar de Dam ziet Van der Laan liever dat de manifestatie verhuist naar de Nieuwmarkt.

De burgemeester had de organisatie ook gevraagd om een ander moment te kiezen, "om niets af te doen aan de jaarlijkse herdenking van de naar schatting zestig miljoen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de doden van de oorlogen waar Nederlanders bij betrokken waren", schrijft hij woensdag aan de gemeenteraad.

Gehoor
Maar de organisatie hield vast aan het tijdstip en Van der Laan respecteert de vrijheid van manifestatie voor iedereen, ongeacht de inhoud.

De organisatie, de HerdenkingsManifestatie, laat weten "natuurlijk"gehoor te geven aan het besluit om te verplaatsen. Eerder al had initiatiefnemer Rikko Voorberg benadrukt dat het niet zijn bedoeling is de Nationale Dodenherdenking 'te kapen', maar dat "werkelijk herdenken van de gruwelijkheden toen, effect moet hebben op ons handelen nu".

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël uitte kritiek op de vluchtelingenherdenking. De uitbreiding zou afdoen aan de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. "Als je alles herdenkt, herdenk je uiteindelijk niets."

Vluchtelingenherdenking Amsterdam verplaatst
Vluchtelingenherdenking Amsterdam verplaatst (Foto: ANP)